header pic

header pic

Thursday, February 27, 2014

Non-stop JOURNEY



Alhamdulillah
lafaz tahmid terus2 terusan diulang ..
aku masih lagi diberikn peluang utk terus menikmati
'PAKEJ KEHIDUPAN' ini ..
pakej yang tiada cacat cela .. :)

" Whoever tasted the bitterness of sins will always appreciate
the sweetness of IMAN "
  *dusshhh ! tepat kna batang hidung ! *he3 reka sniri nh kta2 nh


ain yang dulu bukanlah yang sekarang .. ~cewahh XD ~
hakikatnya .. that's TRUE !
my life before the year of 2009 was perfectly different ..

tujuan hidup ? apa lg .. main.makan.belajaq pandai2.msuk universiti hebad2.
kawen.rumahtangga.mati
that's all .. senang sungguh kan hidup ain ? hahaha .

ikhtilat ? pa menda la tuh ?
halaqah ? apa pulak dahhh ...
aurat ?? hurm not like today .. worst !

ada sapa penah rasa ? well macam nih la hidup ain sebelum ain langkah kaki masuk
MA'HAD ATTARBIYAH AL-ISLAMIYAH
MATRI ~

cahaya hidayah Allah menerangi ~

erm .. first of all 



diri ini pernah jatuh ke lembah jahiliyah dulu..
Islam yang dikurniakan hanya terpapar di surat beranak *sek ren..xdak i/c lg :)
hati kosong .. Islam tidak menaungi diri ini..semuanya kosong ..

" ala sekolah rendah biasa la tuh..budak2 lagi semua " 
" sekolah rendah ja pun .. rilek ah "

respon yang ain dapat bila ain story-mory kt depa psai ain..
for me .. that's certainly FALSE !
mungkin depa xtau apa yang ain lalu ..
masyaAllah .. teruk sangat .. ain takkan lupa sampai bila2 ..

pada ketika itu .. diri ini tidak memahami apa itu tanggungjawab HAMBA ALLAH ..

APA ITU ISLAM ??
IBADAH ??
REDHA ALLAH ?
NIAT ??

kelas agama .. kafa .. semuanya ain hadirkan diri sebab cikgu suruh..
nak lulus periksa.. umi ayah suruh ..
niat belajar ?? ofkos la sebab nak pandai .. *ha3 budak2 gtu

aurat ?? tak yah kata .. tudung bawal biasa ja..
sangat la kecik tudung tuh .. 
stokin ?? sah2 la tak pakai ..pakai waktu persekolahan ja..~

tapi tuh semua tak lama ..
Alhamdulillah ain dipilih daripada ramai2 hamba Allah untuk mengisi hati..
mencedok sebanyak mungkin ilmu ,,
DA'WAH & TARBIYAH ..
senang cerita ilmu ukhrawi (ilmu akhirat )
aurat makin terjaga .. pakai tudung labuh..stokin..
amalan harian bertambah .. bacaan Ma'thurat..hafazan..

tiada apa yang lebih bermakna daripada mengecapi nikmat2 IMAN & ISLAM
yang SEBENAR ! ^^
seronok kan ? bukan semua rasa apa yang ain rasa..
ya la sesetengah memang dari keluarga yang berfikrah ..
dari kecil da didedahkan dengan ' everything about Islam '
tp ain tak mengeluh .. ain bersyukur !
sebab Allah da bagi ain rasa macam mana rasanya berada di lembah hina itu..
sungguh perit sekali .. 

tapi tak lama lagi ain perlu hadapi suasana yag ain pernah hadapi dulu..
bahkan suasana kali nih lagi dahsyat + power + ........ *xtau nk kta pa dh
sememangnya ain takkan mampu harungi semua tuh sengsorang..
WAJIB ! ada ,,

SAHABAT yang boleh membimbing ..
HALAQAH yang sering mengisi ..
YANG KUAT ! ..

tanpa semua nih .. i think i'm nothing ..
ain takut ain akan hanyut tanpa semua nih ..
sesungguhnya Allah tahu apa yang terbaik untuk kita kan ..
Allah takkan bebankan kita dengan something yang kita tak mampu ..


*ain suka sangat gambar dan kata2 nh .. 
very meaningful to me !

that's all untuk kali ni .. moga2 kita boleh saling takmil wa istikmal(lengkap melengkapi)
la lepas ni .. sesungguhnya dunia luar sangat parah .. mereka perlukan dai'e untuk membimbing mereka ..

































































Tuesday, February 18, 2014

It is certainly

Assalamualaikum pembuka bicara ..
terima kasih kpda yg sudi membaca ..

what was that .. ?
benda apa yang certain nya ? 
it is .. 



why so suddenly .. ? 
i don't know why but .. hari nh da banyak kali aku terpikir psal nh ..
bkn hr nh saja .. ada jgk sblum2 nh ..
pernah tak terfikir kita mati secara tiba-2 ? tanpa sebarang petanda ..
aku selalu sangat2 berfikir mcm tu .. tmbh plak bila sengsorg ..
paling kerapnya sblum tidur .. 
baring .. tngok syiling .. 
  ' macam mna agaknya kalau Allah amek nyawa aku eh ? '
' tak kan la aku nk mengadap Allah mcm nh .. dgn jiwa dan hati yang tah apa2 '
Allahu .. :'(


kalau org tnya ' Bersediakah untuk mati ? '
ofkos la jwpannya TAK ! but why ...?? masih ingin menikmati keindahan duniawi ?
bukan .. ! bukan sbb tu .. 
~ mengenangkn DOSA mengunung yg masih belum di-kaver dgn PAHALA ..
AMALAN yang amat sedikit .. IMAN yang masih bergolek ibarat roda ~
ya Allah ! aku terlalu takut utk menghadapMU..
aku terlalu malu dgn hasil yg ku tuai di dunia .. sangat sedikit bilangannya ..
layakkah aku untuk menapaki Jannah-Mu .namun ..
aku tidak sanggup dihumban ke neraka jahanam-Mu..
 ya Allah .. sungguh Kau yang Maha ADIL lagi Maha PENGASIH dan PENYAYANG ..



dapatkah aku merasai nya .. ? 
merasai detik bahagia pabila bertemu sang Pencipta ..
jgn kn bertemu sang Pencipta .. adakah aku mampu melalui titian sirat yg halus itu . ?
ya Allah , golongknlah kami dalam golongan yg berIMAN dan mendpt naunganmu
di akhirat kelak .. 

mlm nh jugak aku terpikir .. kalau aku mati nnt ..
sapa nk tolong umi .. masak .. teman umi buat kek..kuih .. 
sapa nk tolong baca kt ayah lps nh klo ayah xnmpk .. sapa nk tolong ayah buat kerja2 dia 
kak ngah .. haziq .. shamir .. adik .. 
kakak ampa da tnggai sorg .. k.ngah jaa ..
da xdak kn kakak yg garang nh .. 
da xdak kakak yg nak buat aiskrim kt adik bila adik nak aiskrim .
bru family .. 


alaaa shamir xdak ..





kengkwn plak ..
da xdak kn kwn yg emo kuat cm aku nh .. 
kwan yg suka buat bising xbenti ..
perangai tah apa2 nh kn ..
tp apa2 pun aku sayang smua.. kalian semua la yg bnyk tlg aku ..
kalau aku da xada .. blog nh aku bg kt kegkwn yg xda blog ..
boleh la depa coretkan apa yang depa rasa .. 
aku nak depa rasa apa yg aku rasa bila menulis .. 
Salsabila Zanudin .. you can take over this blog when i'm gone ..
sal jaga blog nh baik2 tau .. series km nak serahkan blog nh kat sal..
sal boleh tulih apa ja yg sal nak mcm mna yg km tulih sblum nh .. :')



Setiap insan pasti akan merasai ‘mati’,
Cuma masanya tak siapa pun pasti,
Kegerunan Izrail mesti dihadapi,
Walaupun diri mendesak ingin melarikan diri,
Tapi, kenapa perlu menghadapi mati?

Mati adalah salah satu tanda kekuasaan Illahi,
Diam di barzakh menunggu saat tibanya hari penghisaban diri,
Ruang rehat bagi mereka yang iman dan taqwa dijadikan pakaian diri,
Tetapi sebaliknya nasib mereka yang sering memungkiri,
Perintah Illahi.


” Dan bagi tiap-tiap umat ada tempoh (yang telah ditetapkan) maka apabila datang tempohnya, tidak dapat mereka tundakan walau sesaatpun, dan tidak dapat pula mereka dahulukan.“(al-Araf:34)

moga bermanfaat buat diri ini dan hamba2-Nya yg lain ..

















Sunday, February 16, 2014

HE is everything




wuu..wuu.. nk ckp psal pe nh .. tazkirah ? *pndg sinis
xdak la just a REMINDER for all and especially for me.. hurm..

penah tak kita rasa down sngt2 bila kita tgh buat or working on something..
ataupun rasa diri nh xpatut ada kt situ and xlayak ada kt situ..

it's just like me..
skrg nh saya dgn kengkwn yg lain tgh sibuk uruskn 
Rehlah Alumni JDK Utara 13/14
lg snang nk fhm .. reunion la ~
dgn izin Allah and syura smua org saya trpilih sbgai Setiausaha program..
at the start series xrsa pa..xtahu knapa .. tp bila da start buat kerja
uwaaargh ! i feel i wanna QUITE now !


awai2 lg da fedup .. what's wrong with you ha ?! 
ini ialah ujian dr Allah buatmu sayang .. think positif .. 
ujian tanda Allah sayang kn ..?? 

ujian yang seringkali singgah dlm perjlnan hidup kita ini mrupakn 
QADA' dan QADAR Allah ..
kita yg digelar hamba prlu sedar & trima hakikat bhwa salah stu tujuan pnciptaan
kita adalah utk DIUJI dan DINILAI OLEH ALLAH SWT.
 Hakikatnya, apapun jua yang Allah kurniakan baik nikmat mahupun ujian merupakan sebahagian daripada kehidupan
kita sebagai hambaNya hanya perlu sabar dan redha atas segala yg berlaku



about kerja setiausaha tu ? 
lama2 saya da ok .. ! yep thnx to UMMU AIMAN la .. maseh bg smngt.. ! 



so .. it will never end if i keep myself tension down like that..
so,,
we as org berIMAN percya kn yg Allah tu sebaik perncang walaupun
kita smua da rancang sebaik mungkin .. ada hikmah besar tersembunyi 
di setiap apa yg berlaku kn .. try to search it ;) 
ONLY to ALLAH we put our hopes for our upcoming life ..
sesungguhnya Dia yang Maha Menciptakan dan menetapkan segala sesuatu ..


#kpda semua teman seperjuangan yg bertungkus-lumus utk rehlah nh ..
mari kita truskn usaha jihad kita nh .. semoga dgn usaha 
kecil ini kita dpt meraih redhaNya.. 
may ALLAH ease us :)